HTML

Liberté, Egalité, Fraternité!

Vita az SZDSZ és a liberalizmus jövőjéről. ELŐZETES moderálás nélkül

Friss topikok

  • irgalmatlan fivér: Hát lássuk a liberalizmust. A szabadságot, egyenlőséget és testvériséget! A 168 Óra fórumán ez zaj... (2009.11.22. 09:17) Megújítható-e az SZDSZ?

Linkblog

Archívum

Megújítható-e az SZDSZ?

2009.07.01. 07:20 Liberté, Egalité, Fraternité!


 

Az SZDSZ néhány vezetője előzetes moderáláshoz kötött blogot indított a fentihez hasonló címen. Ebben a blogban ugyanahhoz az indító szöveghez lehet hozzászólni - de előzetes moderálás nélkül.

Ez egy kísérlet. Élő vitát szerintem nem lehet úgy folytatni, hogy várakozni kell a kommentek megjelenésére, és az ember sohasem lehet biztos benne, hogy ki az, akinek a véleményét nem ismerheti meg.

Ugyanakkor azt nem zárom ki, hogy utólag kicenzúrázzam a nem ideillő megjegyzéseket, és azt sem, hogy a nem idevaló kommentelőket kitiltsam ebből a blogból.


 

 

Megújítható az SZDSZ?

 

 

2009.06.30. 23:15 :: szabadsagszolidaritas

 

Vagy a magyar liberális gondolat képviseletének már csak egy új szervezet, egy új liberális párt adhat csak esélyt?

 

Ez a kérdés foglalkoztat sokunkat egyre erősebben.

 

Amikor az európai parlamenti választást követő napokban megfogalmaztuk, majd közzétettük a szabadságról és szolidaritásról szóló nyilatkozatunkat, azt gondoltuk: hozzájárulhatunk a vitához, amelynek le kell folynia az SZDSZ-ben a liberalizmus jövőjéről, s amely vita nélkül biztosan nem lehet tovább lépni. Igyekeztünk megszólítani SZDSZ-en belüli és azon kívüli liberális barátainkat, akik közül sokan csatlakoztak is hozzánk, elmondták véleményüket. A nyilatkozatot aláíró ügyvivők levonták a következtetést az EP-választás katasztrofális eredményéből, vállalták a felelősség rájuk eső részét, az alapvető demokratikus normákhoz tartva magukat.

Döbbenettel – ha nem is meglepve – figyeljük, hogy az SZDSZ vezetőinek, tisztségviselőinek egy része még mindig nem érti, mekkora a baj. Nem érti, hogy az SZDSZ a végét járja, s hogy ami ennél is szomorúbb, mostani magatartásuk tovább lökdösi a pártot a kínos vég felé. A legnagyobb probléma mégis az, hogy az SZDSZ agóniája kivezeti a politikai térből a magyar liberalizmust. A Szabad Demokraták Szövetsége mai állapotában nem alkalmas a liberális értékek képviseletére, sőt, a helyzet ebből a szempontból napról napra romlik.

 

A katasztrofális június 7-e óta az SZDSZ testületeiben egyetlen vitát, beszélgetést sem tudtunk lefolytatni arról, miképp lehetne ismét hitelessé, elfogadhatóvá, pláne szerethetővé és választhatóvá – no meg tényleg liberálissá – tenni a pártot, miképp kellene megváltoztatni az SZDSZ politikáját ahhoz, hogy újból a liberális értékek hiteles képviselőjévé válhasson. A párton belüli erőcsoportok küzdelme teljesen független ezektől a céloktól, kizárólag a maradék hatalmi eszközök megszerzésére irányul. A frakció látványosan függetleníti magát a párttestületektől, a frakcióvezető eleve kizárta, hogy követné az új pártvezetést, amennyiben az a Bajnai-kormány mára feltétel nélkülivé vált támogatásának megszüntetését határozná el, mi több, a frakcióvezető és hívei készek obstrukcióval megbénítani az Országos Tanácsot, ha az számukra nem megfelelő döntést készül hozni. Ott tartunk, hogy azok maradnak kisebbségben a képviselőcsoportban, akik nem akarnak csukott szemmel megszavazni szakmailag és morálisan vállalhatatlan, összefércelt, alkotmányos problémákat felvető törvényeket, és akik nem a szavazatuk automatikus „leszállítását” tartják egyedüli politikai ambíciójuknak.

 

Többen nyilvánvalóvá tettük, hogy ilyen körülmények között nem akarunk részt venni a tisztújítási folyamatban, mert értelmetlennek látjuk a küzdelmet és egyre reménytelenebbnek az SZDSZ-en belüli helyzetet. Komolyan mérlegelnünk kell, lehetséges-e, érdemes-e még az SZDSZ-en belül megfogalmazni a liberális alternatívát.

 

Egy biztos: számunkra a szabadság és szolidaritás értékeinek képviselete, a magyar liberalizmus hitelességének helyreállítása a legfontosabb.

 

Ezért tenni akarunk és tenni fogunk.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://liberteegalitefraternite.blog.hu/api/trackback/id/tr991219325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irgalmatlan fivér 2009.11.22. 09:17:28

Hát lássuk a liberalizmust. A szabadságot, egyenlőséget és testvériséget! A 168 Óra fórumán ez zajlik:

mottó (Rózsa Misi): A kurva anyádat nácizzad komcsi szajha!

Semmit nem tudsz te szánalmas barom! Különben kedves rokonaiddal foglalkozzál nyomorult.

#218489 Ma, 18:56, Karom

--------------------------------------------------------------------------------

Adtam majdnem egy napot, moderátor, hogy elgondolkodj a tegnapiakon és érdemben intézkedj. Nem történt meg, hát felidézem az eseményeket.

A tárgyban hozzászóltam a Nyócker topicon, tramininek (tehát nem RM-nek) címezve az írásomat. (Nem idézhetem ide a kampánycsend miatt.)

Erre jött RM provokációja:

#218042 Ma, 21:11, Rózsa Misi
________________________________________
A Zuschlag ügyben is érintett elvtársadnak, természetes, hogy hiszel!
________________________________________
Előzmény: #217990, Karom

Beígértem, hogy ahányszor RM lekomcsiz, elvtársaz, le fogom nácizni, amiben nem találhatsz semmi kivetendőt, hiszem ő maga mondja, komcsi és náci egykutya.

Meg is történt:

#218054 Ma, 21:19, Karom
________________________________________
Rózsa Misi írta:A Zuschlag ügyben is érintett elvtársadnak, természetes, hogy hiszel!

Náciknak kuss!
________________________________________
Előzmény: #218042, Rózsa Misi

Innentől kezdve egyetlen trágár kifejezés nem hagyta el a klaviatúrámat, még egy árva, általad annyira durvának talált szar sem.

Viszont RM-ét ezek igen:

#218119 Ma, 22:02, Rózsa Misi
________________________________________
A kurva anyádat nácizzad komcsi szajha!
________________________________________
Előzmény: #218114, Karom

#218120 Ma, 22:02, Rózsa Misi
________________________________________
Semmit nem tudsz te szánalmas barom! Különben kedves rokonaiddal foglalkozzál nyomorult.
________________________________________
Előzmény: #218117, Karom

#218130 Ma, 22:06, Rózsa Misi
________________________________________
Kiscica szerinted érdekel engem, hogy egy kivénhedt komcsi múmia mit beszél össze-vissza? Ha kedvem tartja oldalba rúglak, mert van hangulatom játszani veled, ha meg nincs kedvem hozzád félre doblak a sarokba, mint koszos rongyot szokás.
________________________________________
Előzmény: #218127, Karom

#218133 Ma, 22:07, Rózsa Misi
________________________________________
Hát beszélj ribanc! Ki tart vissza! Gyerünk ne csak célzogassál próbáljál konkrétumot mondani velem kapcsolatban te szerencsétlen állat!
________________________________________
Előzmény: #218128, Karom

Eredmény? Nyom nélkül eltüntetted az egész purparlét, kivéve - határozott kérésem ellenére - RM provokációját.

Egy tisztességes fórumon ezek a gyalázkodások minimum időleges eltiltást vontak volna maguk után. RM egy ejnye-bejnyét se kapott, csak elsikáltad utána a koszt, nehogy láthassa ország-világ, Rózsa Misinek (és gyaloggosnak) ezen a fórumon minden megengedett.

Kitilthatsz, amiért beidéztem a törölt hozzászólásokat, de nem volna jó ötlet.
Ez esetben ugyanis az összes nagyobb fórumra beidézem azokat, hadd tudják meg minél többen, hogyan működik a demokrácia és a liberalizmus a 168 óra valaha példaértékű fórumán.

forum.168ora.hu/viewtopic.php?f=12&t=812
süti beállítások módosítása